Különleges események

Szalagavató
Ballagás
Társadalomtudományi és Természettudományi Nap
Nemzetközi Nap
Sport Napok

 

Szalagavató

 

Az ünnepélyen minden végzős diák egy szalagot kap a négy éves gimnáziumi tanulmányuk emlékére. A szalagtűzést különféle szórakoztató műsorok követik. A végzős osztály keringőt és egy másik táncot ad elő.
A szalagavató hagyományához hűen szórakoztató és komoly beszédeket is tartalmaz, táncok és zenei műsorok kíséretében, melyben tanárok és diákok egyaránt szerepelnek.

 

 

Ballagás

 

A ballagás a leginkább az érzelmeket megmozgató ünnepély az iskolánk életében. Ez az a nap, mikor a végzős osztály búcsút int az iskolának. Évről évre minden május így indul.
Az ünnepséget megelőző este, a szerenád napja. Ez azt jelenti, hogy a végzősök elmennek tanáraik házához, és az utcáról énekekkel szórakoztatják őket. Ezután a tanárok általában behívják őket otthonukba beszélgetni és egy kis süteményt enni.
A ballagás napján a szervezésektől, szerenádtól, aggodalomtól már mindenki kimerült, de a hangulat nagyon jó. Az alsóbb osztályok virágokkal díszitik fel az iskolát, szülők és rokonok érkeznek, az iskola megtelik vendégekkel, akik virágokkal és ajándékokkal várják gyermeküket. Délután 5 órakor a végzős osztály megkezdi búcsúját a termektől és az udvartól, végigvonulnak mindenhol egymás vállába kapaszkodva. Közben énekelnek és megkapják szüleik ajándékait. A menet végül kiér az iskola udvarára, ahol megkezdődik az ünnepség. Beszédek, tanároknak szóló köszönet mondások hangzanak el, majd végül az iskola zászlajának átadása következik, amire feltűzik a végzős osztály szalagját. A zászlót az egy évvel alattuk következő osztály kapja.
Az ünnepség zárultával a diákok hazatérnek  és az elkövetkező heteket az érettségi vizsgákra való készüléssel töltik.

 

 

Társadalomtudományi és Természettudományi Nap

 

A társadalomtudományi napot  hagyományosan ősszel szervezi az iskola. Különleges nap ez, amelyen nincs szokványos értelemben vett tanítás: a diákok osztályonként, korcsoportjuknak megfelelő „humán irányultságú” múzeumokat látogatnak. Ilyenek lehetnek például a Szépművészeti Múzeum, a Parlament, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Acquincum Múzeum. Ez a nap rendeltetett arra, hogy külföldi diákjainkhoz is közelebb hozzuk a történelem és hagyományaink ismeretét, bátorítva őket, hogy minél szélesebb tudásanyagot szerezzenek Magyarországról. Természetesen ezen a napon a magyar diákok számára is elhangzanak újdonságok, így ők is részt vesznek a programon.
Tavasszal egy ehhez hasonló napot: természettudományi napot tartunk. Ekkor az osztályok a „reál irányultságú” múzeumokba mennek, így ha az egész évet nézzük, akkor minden tanuló megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő ismereteket nyújtó programot. A természettudományi napon meglátogatott helyek lehetnek: Csodák Palotája, Közlekedési Múzeum, Elektrotechnikai Múzeum, Természettudományi Múzeum.

 

 

Nemzetközi Nap

 

Iskolánk multikulturális jellegének kihasználása végett Nemzetközi napot szoktunk tartani, mely általában a tavaszi szünet előtti utolsó nap, április eleje táján. Ezen az alkalmon a különböző nemzetek megmutatják kultúrájukat: fényképekkel, országuk tipikus tárgyaival; hangsúlyozva hogy náluk milyen szokások vannak, mindezt azért, hogy minél inkább megérthessük egymást.
Programként általában versenyeket szervezünk az osztályok között; erre egy régebbi, de még mindig aktuális példa a 2004-es vetélkedő, ahol a csapatoknak virtuális iskolai kirándulást kellett szervezniük a kibővült Európai Unió egyes tagállamaiba.
Ez a nap mindig tele van lelkesedéssel, és még nem is említettük a kulináris élvezeteket, ami kétségkívül az egyik legmeghatározóbb részt tölti be az események forgatagában. A diákok különleges ételekkel is készülnek ugyanis, bemutatva saját nemzeti konyhájukat. Iszunk és eszünk tehát egymás ételeiből (sokszor a nagymama és édesanya különlegességeit kóstolva), és ez közelebb visz egymás mindennapjaihoz minket.

 

 

Sport Napok

 

 Az iskola júniusi befejezését megelőző utolsó két nap, amikor a végzősök a szóbeli vizsgát teszik, a többiek számára sport nap. Az osztályok különböző sportágakban (labdarúgás, kosárlabda, röplabda) mérik össze tudásukat. Ezen kívül a diákok indulnak egyéni versenyszámokban is, ilyenek az asztalitenisz, atlétika és tollaslabda. Ezek alapján születnek meg az egyéni győztesek, akiknek az eredménye beszámít az osztályuk eredményébe. A végső győzelem osztály szinten születik, ami általában egy iskolai szabad napot jelent a nyertesnek.

A sport nap egy jó lehetőség arra, hogy a diákok egymás ellen küzdjenek, ki-ki a maga versenyszámában, és egy színes élménnyel zárhassák le a tanévet.